Hokjesgeest

Hokjesgeest

Dit jaar is het tien jarige bestaan van de poster competitie voor eerste jaar studenten grafisch ontwerp, georganiseerd door De Affiche Galerij (Den Haag) en de 3sec.gallery (Breda).

Thema 2017

Nederland was in de 19e en in de 20e eeuw een sterk verzuild land. De katholieke kinderen gingen naar katholieke scholen, hun ouders lazen katholieke kranten en het hele gezin luisterde naar de katholieke radiozender KRO. Zo was het ook met de protestanten, de socialisten en de liberalen maar dan vanuit hun achtergrond. Pas in de jaren ’70 brokkelt de verzuiling af. Nu 45 jaar later lijkt Nederland weer hard aan het verzuilen, maar nu gaat de discussie over zwarte en witte scholen en zwarte piet of schoorsteenvegerpiet. In de politiek staan maandelijks nieuwe partijen op en het populisme viert hoogtij. En we zien deze beweging ook in de rest van de wereld opkomen. Grenzen worden minder open en mensen willen zich weer verhouden tot een groep.

Opdracht

De invloed van ontwerpers op de maatschappelijke kwesties is groter dan je denkt. Ontwerpers kunnen belangrijke onderwerpen onder de aandacht van een groot publiek brengen. Naast creativiteit en vakmanschap heeft jouw persoonlijke houding invloed op het wereldbeeld van anderen.

Hoe ervaar jij ‘Hokjesgeest’ anno 2017? Wat zie jij als je naar andere mensen kijkt? Of andere groepen? En hoe sta jij daar in? Kijk je veder dan de buitenkant? Of vind je het juist overzichtelijk om mensen te categoriseren? Hoe vrij is jouw geest? Zie jij zwart-wit, homo-hetero, dik-dun, mooi-lelijk of kun je daar doorheen kijken? Wat vind je van de nieuwe verzuiling? Verbeeld vanuit het idee ‘Hokjesgeest’ jouw standpunt in een affiche-ontwerp.