Ik denk dat de brieven uitsterven.

Naar aanleiding van de film Her ben ik brieven aan onbekenden gaan schrijven. In de film worden er liefdesbrieven geschreven, maar de film speelt zich in de toekomst af. Kunnen we in de toekomst nog wel schrijven, als we nu nog amper schrijven?

Ik heb 35 brieven door heel Nederland verstuurd. Elke provincie één, twee naar de waddeneilanden, drie naar de kleinste dorpen van Nederland en drie naar de grootste steden van Nederland. Ik ontving vijf reacties.

In mijn eerste brief legde uit wie ik ben, wat voor project ik aan het doen ben, waarom en dat ik graag een brief terug zou krijgen. De brief zat ik een saaie witte envelop en was redelijk zakelijk opgesteld. Mijn tweede lading brieven bestond uit een korter bericht, met geen uitleg over wie ik ben en wat dit is. Mooi verpakt in een roze of blauwe envelop, met gouden letters, een lint en een zegel. De vijf reacties die ik kreeg waren allemaal op mijn eerste brief. Die saaie.

 

Alle tekst die ik in mijn boek gebruikt heb is afkomstig uit de ontvangen brieven. Alle beelden heb ik zelf gemaakt doormiddel van de huizen op Google Maps te vergroten en abstract weer te geven. Foto’s van Google Maps te gebruiken of elementen van een brief uit te lichten. Nergens heb ik een hele brief afgebeeld, nergens staan namen van brievenschrijvers vermeld en nergens staat waarom ik dit gedaan heb.

Ik denk dat de brieven uitsterven.